Thursday, May 9, 2013

Svadbarski kupus

Svadbarski kupus

Svadbarski kupus
 Srpsko jelo iz srca Šumadije. Mnogi ga se sećaju po Guči i trubačima. Kažu da se tamo sprema najbolji svadbarski kupus! Kuva se satima u zemljanom loncu, što duže tinja na vatri to je ukusniji. Naročito sutradan. Stavlja se oko 40 % mesa u odnosu na kupus.

Sastojci

  • kiseli kupus, 
  • svinjetina, 
  • teletina, 
  • ovčetina, 
  • rebarca, 
  • slanina, 
  • glavica crvenog luka, 
  • kašika crvene paprike, 
  • lovor,
  • biber u zrnu


 

 Priprema

U lonac poredati kockice slanine, preko nje red izrezanog kupusa, zatim red isječenog i izmješanog mesa, malo luka, paprike, bibera, lovora i opet red kupusa. Ređati do vrha lonca i završiti sa kiselim kupusom. Možete koristiti meso koje vam je na raspolaganju, što je raznovrsnije to je ukusnije. Ulijte hladne vode da kupus ogrezne. Na umjerenoj vatri neka se krčka 4-5 sati. Lonac ne miješati, nego samo protresiti. Odlično ide uz proju.

0 comments:

Post a Comment